Wednesday, September 19, 2012


SEMINAR PENGURUSAN KESIHATAN KANAK-KANAK (TASKA & PUSAT JAGAAN)


Pengenalan
Cabaran mengendalikan taska/pusat jagaan kanak-kanak begitu mencabar sekali. Pengetahuan pungurusan kesihatan perlu berterusan demi menjamin kualiti kanak-kanak di bawah jagaan. Aspek keselamatan dan pemakanan juga perlu di beri perhatian.
Objektif Program:
Memperkasakan ciri keselamatan taska/pusat jagaan
Mengenalpasti pasti idea-idea terbaru dalam pendidikan awal kanak-kanak
Meningkatkan kualiti taska/pusat jagaan.

Tentatif Program
8.00pagi- PENDAFTARAN
9.00 pagi – Ceramah 1
Penyakit Kanak-kanak & Rawatan Asas (UIAM)

10.30 pagi - Minum Pagi

11.00 – Ceramah 2
Pemakanan Kanak-kanak (KKM)

1.00 ptg - REHAT/MAKAN T/HARI

2.00 ptg – Ceramah 3
Psikologi Kanak-kanak (UIAM)

3.30 ptg – Ceramah 4
Komunikasi Kanak-kanak (UIAM)

4.30 PTG- MINUM PETANG/BERSURAI

Keterangan Lanjut:
Akademi Latihan Kualiti Makanan
017-9811916/019-3060931
Email:zamri144@gmail.com





Bengkel Pemakanan Kanak-kanak – (BPK01)


Pengenalan
Cabaran mengendalikan pusat jagaan atau tadika/taska untuk kanak-kanak begitu mencabar sekali. Globalisasi dan perubahan dalam era persaingan telah menjadikan pengurusan pusat jagaan tadika/taska sesuatu yang mencabar dan berorientasikan pasaran. Banyak elemen yang perlu di pandang serius dalam melahirkan kanak-kanak yang ampuh dan mempunyai jati diri yang tinggi. Selain aspek akademik yang penting, aspek pemakanan dan kesihatan juga dilihat sebagai pemangkin kepada perkembangan kanak-kanak itu sendiri.

Kualiti makanan yang dihidangkan perlu di beri perhatian khusus. Aspek pemakanan juga menjadi intipati kepada pengurusan premis. Bahkan, pengetahuan pemakanan kanak-kanak telah menjadi penyumbang terbaru dalam proses tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak.

Objektif:
- Memperkasakan pengetahuan bidang pemakanan
- Memberi pendedahan idea untuk peningkatan kualiti premis
- Berkogsi amalan terbaik dalam penyediaan pemakanan

Kumpulan Sasaran
Pengusaha taska/pusat jagaan kanak-kanak/sekolah rendah
- Ibubapa yang mempunyai anak-anak
- Para remaja yang akan menempuh gerbang perkahwinan

Kandungan kursus
1. Pengenalan kepada perancangan menu harian.
Aspek yang penting dalam rutin harian bagi kanak-kanak. Pemakanan yang seimbang dapat menjamin tumbesaran yang sihat. Para peserta akan didedahkan dengan beberapa contoh menu. Pemilihan menu juga penting bagi tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak.
2. Pemakanan yang sihat
Pengetahuan mengenai khasiat yang terkandung didalam bahan makanan dan fungsinya kepada kanak-kanak. Pengetahuan mengenai asas makanan yang berkhasiat tidak boleh dipandang ringan. Nutrien yang membekal tenaga dan pembentukkan fizikal akan menentukan tahap kesihatan kanak-kanak.

3.Penceramah
 Ahli akademik : Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
 Pakar Pemakanan: Kementerian Kesihatan Malaysia

4.Tentatif Program:

8.00 PAGI- PENDAFTARAN
8.30 PAGI- 10.30
CERAMAH 1: PEMAKANAN SEIMBANG UNTUK KANAK-KANAK
(Kementerian Kesihatan Malaysia)

10.30 PAGI– MINUM PAGI

11.00 PAGI-CERAMAH 2: PERANCANGAN MENU
(Kementerian Kesihatan Malaysia)

1.30 PETANG – PENUTUP/BERSURAI

Kesimpulan
Kanak-kanak adalah generasi pewaris .Mereka yang akan mencorakkan masa depan negara kita. Perjalanan mereka masih jauh. Namun ilmu pendidikan dan penjagaan kanak-kanak sering dilupakan. 

Keterangan Lanjut:
Akademi Latihan Kualiti Makanan
017-9811916/019-3060931
email:zamri144@gmail.com



KURSUS PENGURUSAN DAPUR - (KPD01)


1.0 PENGURUSAN DAPUR
Pengurusan dapur yang efisien dan berkesan tentunya akan menjamin kualiti atau produk makanan yang akan dihasilkan. Banyak kes-kes keracunan makanan adalah berpunca dari pengurusan dapur yang tidak cekap. Pengurusan dapur meliputi dua aspek terpenting iaitu proses penerimaan dan penyimpanan
1.1 Proses penerimaan
Kaedah atau tatacara penerimaan yang betul pastinya akan menyumbang kepada kualiti makanan yang dihasilkan. Kakitangan yang terlibat mestilah memastikan barangan yang diterima didalam keadaan baik dan sedia untuk digunakan.
1.2 Proses Penyimpanan
Pengurusan setor menjadi penting bila kita menyebut mengenai pengurusan dapur yang cekap dan efisien. Kaedah FIFO mesti digunakan dalam menentukan penyimpanan barangan dan produk

2.0 Kandungan Kursus
- Kaedah Penerimaan yang Efisien
- Prosedur Penyimpanan barangan/peralatan
- Kawalan Makhluk Perosak

3.0 Penceramah
- Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
- Pegawai Pemakanan Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan

4.0 Sasaran Peserta
- Kantin Sekolah Harian/Asrama Penuh
- Café dan Restoren
- Taska/Pusat Jagaan Harian

5.0 Kesimpulan
Pengurusan dapur sering menjadi isu terpenting dalam menentukan kualiti sesuatu penghasilan produk makanan. Banyak pendapat mengatakan bahawa makanan yang lazat dan selamat adalah bergantung kepada pengurusan dapur yang cekap.


Keterangan Lanjut:
Akademi Latihan Kualiti Makanan
017-9811916 @ 019-3060931




KURSUS
Pensijilan Halal JAKIM/JAIP/JAIN
(Perusahaan IKS, Café, Kantin,Kopitiam)

“KE ARAH PENSIJILAN HALAL JAKIM/JAIP/JAIN”



Pengenalan
Tanda logo ‘HALAL’ merupakan satu tanda yang penting untuk mengesahkan bahawa makanan yang dihidangkan boleh dikategorikan sebagai ‘‘HALAL”.Proses penilaian pensijilan perlu dijalankan oleh pihak penilai iaitu JAKIM/JAIP/JAIN yang merupakan agensi yang bertanggungjawab mengenai hal ehwal Islam.
Dokumentasi dan prosedur pensijilan persediaan dalam proses mendapatkan pensijilan ini adalah bertujuan untuk memberi kaedah pensijilan ‘HALAL’ yang boleh dijadikan asas persediaan semua pengendali makanan untuk mendapatkan sijil HALAL.
SIJIL dan logo halal bukan sahaja memberi jaminan kepada masyarakat Islam bahawa sesuatu makanan atau produk itu halal mengikut syarak tetapi ia juga mempunyai implikasi besar kepada industri atau pengusaha yang mengeluarkannya. Aspek halal menjadi satu sistem kualiti dalam dunia perniagaan hari ini termasuk di peringkat global yang dapat menarik pelanggan Muslim dan bukan Muslim.

Objektif
 Menerangkan kepentingan produk makanan, minuman dan barangan gunaan halal untuk orang orang Islam.
 Menerangkan proses penyediaan makanan secara halal
 Memahami keperluan umum dan kaedah penilaian sebelum dianugerahkan pensijilan HALAL.
 Memahami penilaian dokumentasi & premis makanan.
 Memahami dan mematuhi keperluan Preparation, Handling and Storage of Halal Food

Kandungan Kursus

 Pensijilan HALAL : Manual Prosedur Pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
 Penilaian Dokumentasi HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
 Penilaian Premis Pensijilan: HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
 Keperluan MS 1500:2009 secara am.

Metodologi: Perbincangan/Ceramah /Soal Jawab

TENTATIF PROGRAM

0830 PAGI: PENDAFTARAN

0830 - 0930 Kertas 1: Pengenalan Pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
Penceramah: Jabatan Agama Islam Pahang

09.30 - 10.30 Kertas 2: Penilaian Syariah
Penceramah: Jabatan Agama Islam Pahang

10.30 - 1100 MINUM PAGI

11.00 - 12.00 Kertas 3: Keperluan MS 1500-2009 untuk pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)

1200 - 1230 Kertas 4: Penilaian Teknikal
Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)

1230 - 1300 - Kertas 5: Manual Pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN

1300 - 1415 - SOLAT/MAKAN TENGAH HARI

1415 - 1515 - Kertas 6: Dokumentasi Pensijilan HALAL/JAKIM/JAIP/JAIN Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar (Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)

1515 - 1600 Kertas 7: Bimbingan Pensijilan HALAL
Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)

1600 – 1630 Sesi Soal Jawab

1630 Minum Petang/Bersurai


Keterangan Lanjut Sila Hubungi:
Akademi Latihan Kualiti Makanan
017-9811916/019-3060931 atau zamri144@gmail.com


KURSUS MENU SEIMBANG DAN KESELAMATAN MAKANAN (KMS01)
1.0 PENGENALAN

Cabaran mengendalikan kantin sekolah samada sekolah harian atau sekolah berasrama begitu mencabar sekali. Globalisasi dan perubahan dalam era persaingan telah menjadikan pengurusan kantin sekolah sesuatu yang mencabar dan berorientasikan pasaran. Banyak elemen yang perlu di pandang serius dalam melahirkan kanak-kanak/remaja yang ampuh dan mempunyai jati diri yang tinggi. Selain aspek akademik yang penting, aspek pemakanan dan kesihatan juga dilihat sebagai pemangkin kepada perkembangan kanak-kanak/remaja itu sendiri.

Walaupun ini adalah satu perubahan yang baik, namun peningkatan kualiti pengurusan kantin atau premis makanan sering dipinggirkan. Banyak elemen terlibat yang perlu diberi perhatian serius. Bahan makanan yang berkualiti disamping menu seimbang adalah tiang utama kepada peningkatan kualiti premis. Pemilihan menu yang sesuai sering menjadi halagan terbesar.

Remaja-remaja Malaysia mengalami masalah berat badan yang berlebihan dan obesiti kesan daripada diet yang buruk serta kurang menjalani aktiviti fizikal. Ini boleh menyebabkan risiko penyakit seperti diabetes jenis 2, penyakit jantung dan strok.

Zaman remaja adalah satu tempoh pertumbuhan yang pesat di mana keperluan pemakanan adalah amat penting. Kegagalan untuk memenuhi keperluan ini akan menyebabkan kekurangan zat pemakanan, dan kebanyakannya adalah kalsium dan zat besi.

Semoga kursus ini dapat membantu dalam pelaksanaan kualiti kehidupan yang sihat. Ilmu dan idea yang dikongsi dapat mempercepatkan proses transformasi kearah yang lebih baik.

2.0 OBJEKTIF
- Memperkasakan pengetahuan bidang pemakanan

- Memberi pendedahan idea untuk peningkatan kualiti premis

- Berkogsi amalan terbaik dalam penyediaan pemakanan

3.0 KUMPULAN SASARAN
- Pengetua/Guru Besar/GPK Sekolah Rendah dan Menengah

- Pengusaha Kantin Sekolah Harian dan Sekolah Berasrama

- Pengusaha Restoren dan Katering

- Pekerja Taska dan Rumah Kebajikan

4.0 KANDUNGAN KURSUS
4.1 Pengenalan kepada perancangan menu harian.
Aspek yang penting dalam rutin pengeluaran makanan berkhasiat. Pemakanan yang seimbang dapat menjamin tumbesaran yang sihat. Para peserta akan didedahkan dengan beberapa contoh menu. Pemilihan menu juga penting bagi tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak.
4.2 Pemakanan yang seimbang
Pengetahuan mengenai khasiat yang terkandung didalam bahan makanan dan fungsinya kepada kanak-kanak/remaja. Pengetahuan mengenai asas makanan yang berkhasiat tidak boleh dipandang ringan. Nutrien yang membekal tenaga dan pembentukkan fizikal akan menentukan tahap kesihatan kanak-kanak/remaja.
4.3 Akta Pemakanan
Keperluan untuk mengetahui mengenai Akta Pemakanan ini dapat menjamin keperluan asas sesuatu premis makanan.

5.0 PENCERAMAH
5.1 Ahli akademik : Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

5.2 Pakar Pemakanan: Kementerian Kesihatan Malaysia

6.0 TENTATIF PROGRAM

8.00 PAGI- PENDAFTARAN

8.30 PAGI- 10.30 PAGI CERAMAH 1: PEMAKANAN SEIMBANG UNTUK KANAK-KANAK
(Kementerian Kesihatan Malaysia)

10.30 PAGI– MINUM PAGI

11.00 PAGI- 1.00 PETANG CERAMAH 2: KESELAMATAN MAKANAN
(Kementerian Kesihatan Malaysia)

1.00 PETANG – SOLAT/MAKAN TENGAH HARI

2.00 PETANG – 3.00 PETANG CERAMAH 3: AKTA PEMAKANAN
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)

3.00 PETANG – 4.30 PETANG CERAMAH 4: PENGURUSAN KUALITI PREMIS
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)
4.30 PETANG – Minum Petang/Bersurai
7.0 KESIMPULAN

Kanak-kanak/remaja adalah generasi pewaris. Mereka yang akan mencorakkan masa depan negara kita. Perjalanan mereka masih jauh. Namun ilmu pemakanan dan penjagaan kanak-kanak/remaja sering dilupakan.

Keterangan lanjut:
Akademi Latihan Kualiti Makanan
Zamri Sarji 017-9811916/019-3060931



Sijil Latihan Pengendali Makanan (WAJIB) – (SLP01)


Pengenalan
Kursus ini bertujuan untuk memperkenalkan cara pengendalian makanan yang betul kepada pengusaha/pengendali makanan. Melalui kursus ini juga meningkatkan mutu kebersihan makanan yang disediakan, mempelajari cara pencegahan pencemaran makanan dan keracunan makanan dan mengetahui akta perundangan makanan yang berkaitan.

Kementerian Kesihatan telah melaksanakan peraturan iaitu pengendali premis makanan di Malaysia DIWAJIBKAN mengikuti kursus Pengendalian Makanan.
Siapa yang Patut Hadir:
 Pengusaha/Pekerja Gerai dan Restoren
 Pemilik Kilang/Pekerja Memproses Makanan
 Pengusaha dan Pekerja Taska/Tadika/Pusat Asuhan/Pusat JagaanPenceramah
Program/Pengiktirafan
Kursus ini akan dikendalikan oleh Penceramah/Pensyarah IPTA yang terlatih. Sijil akan dikeluarkan dan diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Peserta akan dianugerahkan sijil oleh Akademi yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Sijil ini diterimapakai di Seluruh Malaysia.

Sila hubungi:
Akademi Latihan Kualiti Makanan
Zamri Sarji:0179811916/0193060931 @ email : zamri144@gmail.com






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...