Wednesday, September 19, 2012





KURSUS
Pensijilan Halal JAKIM/JAIP/JAIN
(Perusahaan IKS, Café, Kantin,Kopitiam)

“KE ARAH PENSIJILAN HALAL JAKIM/JAIP/JAIN”



Pengenalan
Tanda logo ‘HALAL’ merupakan satu tanda yang penting untuk mengesahkan bahawa makanan yang dihidangkan boleh dikategorikan sebagai ‘‘HALAL”.Proses penilaian pensijilan perlu dijalankan oleh pihak penilai iaitu JAKIM/JAIP/JAIN yang merupakan agensi yang bertanggungjawab mengenai hal ehwal Islam.
Dokumentasi dan prosedur pensijilan persediaan dalam proses mendapatkan pensijilan ini adalah bertujuan untuk memberi kaedah pensijilan ‘HALAL’ yang boleh dijadikan asas persediaan semua pengendali makanan untuk mendapatkan sijil HALAL.
SIJIL dan logo halal bukan sahaja memberi jaminan kepada masyarakat Islam bahawa sesuatu makanan atau produk itu halal mengikut syarak tetapi ia juga mempunyai implikasi besar kepada industri atau pengusaha yang mengeluarkannya. Aspek halal menjadi satu sistem kualiti dalam dunia perniagaan hari ini termasuk di peringkat global yang dapat menarik pelanggan Muslim dan bukan Muslim.

Objektif
 Menerangkan kepentingan produk makanan, minuman dan barangan gunaan halal untuk orang orang Islam.
 Menerangkan proses penyediaan makanan secara halal
 Memahami keperluan umum dan kaedah penilaian sebelum dianugerahkan pensijilan HALAL.
 Memahami penilaian dokumentasi & premis makanan.
 Memahami dan mematuhi keperluan Preparation, Handling and Storage of Halal Food

Kandungan Kursus

 Pensijilan HALAL : Manual Prosedur Pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
 Penilaian Dokumentasi HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
 Penilaian Premis Pensijilan: HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
 Keperluan MS 1500:2009 secara am.

Metodologi: Perbincangan/Ceramah /Soal Jawab

TENTATIF PROGRAM

0830 PAGI: PENDAFTARAN

0830 - 0930 Kertas 1: Pengenalan Pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
Penceramah: Jabatan Agama Islam Pahang

09.30 - 10.30 Kertas 2: Penilaian Syariah
Penceramah: Jabatan Agama Islam Pahang

10.30 - 1100 MINUM PAGI

11.00 - 12.00 Kertas 3: Keperluan MS 1500-2009 untuk pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)

1200 - 1230 Kertas 4: Penilaian Teknikal
Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)

1230 - 1300 - Kertas 5: Manual Pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN

1300 - 1415 - SOLAT/MAKAN TENGAH HARI

1415 - 1515 - Kertas 6: Dokumentasi Pensijilan HALAL/JAKIM/JAIP/JAIN Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar (Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)

1515 - 1600 Kertas 7: Bimbingan Pensijilan HALAL
Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)

1600 – 1630 Sesi Soal Jawab

1630 Minum Petang/Bersurai


Keterangan Lanjut Sila Hubungi:
Akademi Latihan Kualiti Makanan
017-9811916/019-3060931 atau zamri144@gmail.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...