Pensijilan Halal JAKIM/JAIP/JAIN
(Perusahaan IKS, Café, Kantin,Kopitiam)
“KE ARAH PENSIJILAN HALAL JAKIM/JAIP/JAIN”
Pengenalan
Tanda logo ‘HALAL’ merupakan satu tanda yang penting untuk mengesahkan bahawa makanan yang dihidangkan boleh dikategorikan sebagai ‘‘HALAL”.Proses penilaian pensijilan perlu dijalankan oleh pihak penilai iaitu JAKIM/JAIP/JAIN yang merupakan agensi yang bertanggungjawab mengenai hal ehwal Islam.
Dokumentasi dan prosedur pensijilan persediaan dalam proses mendapatkan pensijilan ini adalah bertujuan untuk memberi kaedah pensijilan ‘HALAL’ yang boleh dijadikan asas persediaan semua pengendali makanan untuk mendapatkan sijil HALAL.
SIJIL dan logo halal bukan sahaja memberi jaminan kepada masyarakat Islam bahawa sesuatu makanan atau produk itu halal mengikut syarak tetapi ia juga mempunyai implikasi besar kepada industri atau pengusaha yang mengeluarkannya. Aspek halal menjadi satu sistem kualiti dalam dunia perniagaan hari ini termasuk di peringkat global yang dapat menarik pelanggan Muslim dan bukan Muslim.
Objektif
Menerangkan kepentingan produk makanan, minuman dan barangan gunaan halal untuk orang orang Islam.
Menerangkan proses penyediaan makanan secara halal
Memahami keperluan umum dan kaedah penilaian sebelum dianugerahkan pensijilan HALAL.
Memahami penilaian dokumentasi & premis makanan.
Memahami dan mematuhi keperluan Preparation, Handling and Storage of Halal Food
Kandungan Kursus
Pensijilan HALAL : Manual Prosedur Pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
Penilaian Dokumentasi HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
Penilaian Premis Pensijilan: HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
Keperluan MS 1500:2009 secara am.
Metodologi: Perbincangan/Ceramah /Soal Jawab
TENTATIF PROGRAM
0830 PAGI: PENDAFTARAN
0830 - 0930 Kertas 1: Pengenalan Pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
Penceramah: Jabatan Agama Islam Pahang
09.30 - 10.30 Kertas 2: Penilaian Syariah
Penceramah: Jabatan Agama Islam Pahang
10.30 - 1100 MINUM PAGI
11.00 - 12.00 Kertas 3: Keperluan MS 1500-2009 untuk pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)
1200 - 1230 Kertas 4: Penilaian Teknikal
Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)
1230 - 1300 - Kertas 5: Manual Pensijilan HALAL JAKIM/JAIP/JAIN
1300 - 1415 - SOLAT/MAKAN TENGAH HARI
1415 - 1515 - Kertas 6: Dokumentasi Pensijilan HALAL/JAKIM/JAIP/JAIN Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar (Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)
1515 - 1600 Kertas 7: Bimbingan Pensijilan HALAL
Penceramah: Dr Ibrahim Abu Bakar
(Universiti Islam Antarabangsa Malaysia)
1600 – 1630 Sesi Soal Jawab
1630 Minum Petang/Bersurai
Keterangan Lanjut Sila Hubungi:
Akademi Latihan Kualiti Makanan
017-9811916/019-3060931 atau zamri144@gmail.com
No comments:
Post a Comment